

Welcome!

The 2020 Summit on Teaching YA Literature

June 11-12, 2020

All meetings held online in Pacific Standard Time Sponsored by:

The UNLV College of Education, The Depart. of Teaching & Learning, Lied Library, Zeiter Literacy Center, and Clark County School District

Thursday, June 11

MORNING			
8:00 -8:30 am PST 30 min	All Summit Welcome Speakers (Dr. Steven T Bickmore , Dean Kim Metcalf , and others) Zoom Link: Chair: Host: Sarah J. Donovan , <u>Unlv.Ya@unlv.edu</u>		
8:30 – 9:10 am PST 40 min	Status of the Field Politics of Researching Young Adult Literature Ashley Boyd, Crag Hill, and Paula Greathouse Zoom Link: Chair: Steven T. Bickmore Host: Sarah J. Donovan, Unlv. Ya@unlv.edu		
9:20 – 10:00 am PST 40 min	Keynote Matt de la Peña Zoom link: Chair: Alan Brown Host: Sarah J. Donovan, Unlv.YA@unlv.edu		
Concurrent Session 1			

10:10- 11:10 am PST 60 min	Zoom Link: Chair: Melissa Commer Host: Darby Simpson, Unlv.YA1@unlv.edu 1A.1: James Blasingame & Rebecca Simpson, Trigger Warnings: What does the Research Say, What Do We Know for Sure, and What is Best Practice? 1A.2: Morgan Jackson, Maintaining Rigor while Increasing Autonomy and Representation	Zoom Link: Chair: Leilya Pitre Host: Dani Jones, Unlv.YA2@unlv.edu 1B.1: Candace Fleming & Jenny Paulsen, Investigating Primary Sources and YA 1B.2: Amy Piotrowski, The Digital Posthuman World in Young Adult Literature			
Concurrent Session 2					
11:20 -12:20 am PST 60 min	Zoom Link: Chair: Bryan R. Crandall Host: Darby Simpson , <u>Unlv.YA1@unlv.edu</u> 2A.1: Sharon Kane, Disciplinary Literacy and YA Literature: A Review of Scholarship Connecting the Two Fields 2A.2: Alice Hayes, Christian Munoz, & Julie Neff, Springboarding from YA into Pro-Social Behavior: Developing a Timeline for Classroom Use	Zoom Link: Chair: Donna Niday Host: Dani Jones, Unlv.YA2@unlv.edu 2B.1: Katie Sluiter, Bearing Witness to the Past: Storytelling, Authority and Hope in Ghost Boys 2B.2: Shelley Martin-Young, Using Young Adult Literature to Disrupt the Single Story of the History Textbook			
	AFTERNO	OON			
12:20-1:20 pm PST 60 min 1:20 – 2:00 pm PST 60 min					
Concurrent 3					
2:10 – 3:10 pm PST 60 min	Zoom Link: Chair: Michelle Falter Host: Darby Simpson, Unlv.YA1@unlv.edu 3A.1: Kia Jane Richmond and Louise Freeman, Young Adult Literature: A Tool for Empathy Development?	Zoom Link: Chair: Sophie Ladd Host: Dani Jones, Unlv.YA2@unlv.edu 3B.1: Jen Nail, Steal These Library Lessons: 3 Sure- Fire Hits for K-12 3B.2: Trisha Barba & Nalleli Machuca, UNLV Mixing			

	3A.2: Ritu Radhakrishnan & Sharon Kane, Transforming Content Area Classics into Literary Award Committees.	Science Trade Books and ELA to Meet the Standards of Both Disciplines
3:20-4:00 pm PST 40 min	Keynote Chris Crowe Zoom Link: Chair: Mandy Luszeck Host: Sarah J. Donovan, Unlv.YA@unlv.edu	

Friday, June 12

MORNING				
8:00-8:50 am PST 50 min	Zoom Link: Chair: Steven T. Bickmore Host: Sarah J. Donovan, Unlv.YA@unlv.edu	action and panel		
9:00 - 9:40 am PST 40 min	Keynote Author Steve Sheinkin Zoom Link: Chair: Host: Sarah J. Donovan, Unlv.YA@unlv.edu			
Concurrent Session 4				
9:50 - 10:50 am PST 60 min	Zoom Link: Chair: Sophia Sarigianides Host: Jennifer Dail, Unlv.YA3@unlv.edu 4A.1: Ashley Boyd and Janine Darragh, "Why Don't We Read More in Biology?": Exploring the Potential of Using YA Literature in the Science Classroom 4A.2: Derek Riddle, Text Selections and Perceptions of Teachers with Faith	Zoom Link: Chair: Steffany Maher Host: Stephanie Loomis, Unlv.YA4@unlv.edu 4B.1: Amanda Melilli, A Graphic Novel Tasting: Develop Your Professional Palate for Young Adult Comics 4B.2: Becki Maldonado, Using Ms. Marvel to Empower Students to Find Their Identity and Purpose		
Concurrent Session 5				
11:00 - 12:00 am PST 60 min	Zoom Link: Chair: Jason Griffith Host: Jennifer Dail, <u>Unlv.YA3@unlv.edu</u> 5A.1: Sarah Donovan, LGBTQ+ Affirming	Zoom Link: Chair: Sharon Pajka Host: Stephanie Loomis , <u>Unlv. YA4@unlv.edu</u> 5B.1: Waverly Wisenant & Alison Van Norman,		
	Representations a Timeline and Lifeline 5A.2: Steven Bickmore & Isaac Bickmore, March and Music: Remixing the Graphic	Remixing Novels: Pairing YAL with Predominantly Taught Texts in Secondary English/Language Arts		

	Memoir and Music to Stimulate Integrated Curriculum	5B.2: Connor Warner & Nora Peterman, Authors Speaking Truth to Power: Public Intellectualism and YA Social Media			
BREAK					
1:00 - 1:40 pm PST 60 min	The Duo Keynote Gilly Segal and Kimberly Jones Zoom Link: Chair: Susan James Host: Sarah J. Donovan, Unlv.YA@unlv.edu				
	Concurrent	Session 6			
1:50 – 2:50 pm PST 60 min	Zoom Link: Chair: Shelly Shaffer Host: Jennifer Dail , <u>Unlv.YA3@unlv.edu</u>	Zoom Link: Chair: Jessica Van Cleave Host: Stephanie Loomis, <u>Unlv.YA4@unlv.edu</u>			
	6A.1: Amy Piotrowski, Shakespeare's Women in Young Adult Literature 6A.2: Rick Williams & Stacy Graber, If you	6B.1: Cindi Koudelka & Julie Hoffman, Reading the World Across Content: Embedding Young Adult Literature in Every Class			
	build it they will come: Engaging Students in Literacy Activities to prepare for Author Visits	6B.2: Diane Scrofano & Kia Jane Richmond, YA Retellings of the Classics			
	Concurrent Se	ession 7			
3:00: – 4:00 pm PST 60 min	Zoom Link: Chair: Crag Hill Host: Jennifer Dail, Unlv.YA3@unlv.edu	Zoom Link: Chair: Shelia Benson Host: Stephanie Loomis , <u>Unlv.YA4@unlv.edu</u>			
	7A.1: Stacy Graber & Jackie Mercer, Teacher/Curriculum Designer/Collaborator: Crafting Multiple Text Units for Cross-Curricular Exchange	7B.1: Jennifer Ansbach, Engaging Whiteness in YA Lit 7B.2: Scott Glabb, Transformational teaching with "A Saint in the City"			
,	7A.2: Mandy Luszeck, Darby Simpson, & Kristina Bybee				
4:00-5:00 pm PST 60 min		Keynote ey Hope Perez			